środa, 3 grudnia 2014

Lekkie spaghetti z kurczakiem w sosie pomidorowym



Składniki:
» około 1/3 paczki makaronu spaghetti,
» 1 połówka piersi z kurczaka,
» 200g koncentratu pomidorowego,
» 150ml wody,
» 1 średnia cebula,
» 1 duża kulka sera mozzarella,
» 1 ząbek czosnku,
» 1 łyżka suszonej bazylii,
» 1 łyżeczka suszonego oregano,
» pół łyżeczki słodkiej papryki,
» szczypta soli i pieprzu,

 1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ze względu na synka bez dodatku soli.

2. Mięso kroję na bardzo drobną kosteczkę i smażę na patelni na małej łyżeczce oleju rzepakowego.

3. Na drugiej patelni, na wolnym ogniu, na małej łyżeczce oleju rzepakowego smażę drobno posiekaną cebulkę, gdy się zarumieni dodaję do niej szczyptę soli i przeciśnięty przez praskę czosnek.

4. Do czosnku i cebuli dodaję mięso, następnie dolewam wodę i dodaję koncentrat pomidorowy.

5. Wszystko dokładnie mieszam, dodaję pokrojony w drobną kosteczkę ser mozzarella i przyprawy: łyżkę suszonej bazylii, łyżkę suszonego oregano, szczyptę pieprzu i pół łyżeczki słodkiej papryki.

Sos można mocniej doprawić solą i pieprzem, ja ze względu na fakt, że danie to miało jeść z nami roczne dziecko, dodałam zaledwie szczyptę soli i pieprzu. Można go również doprawić na talerzu, ale moim zdaniem w takiej wersji był bardzo smaczny.

Polecam!



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz