wtorek, 25 listopada 2014

Sos pieczarkowy

To najlepszy sos pieczarkowy jaki jadłam. Przepis znalazłam TUTAJ i lekko zmodyfikowałam.


 Składniki:
» 2 łyżki masła,
» 2 łyżki mąki,
» 300g pieczarek,
» szklanka bulionu,
» 100 ml śmietanki 30%,
» natka pietruszki,
» sól, pieprz.

1. Rozpuszczam masło i dodaję do niego mąkę, gotuję na wolnym ogniu cały czas mieszając do dokładnego połączenia się składników.

2. Do zasmażki dodaję bulion, dokładnie mieszam i zostawiam na małym ogniu. Dokładnie myję pieczarki, około 5 szt kroję na drobniejsze kawałki i dodaję do sosu. Chwilę gotuję na wolnym ogniu, w tym czasie kroję pozostałe pieczarki na mniejsze kawałki, malutkie zostawiam w całości.

3. Blenduję sos razem z dodanymi wcześniej pieczarkami, następnie dodaję do niego resztę pieczarek i śmietankę. Gotuję na wolnym ogniu jeszcze kilka minut, pod koniec próbuję i doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dodaję pietruszkę.


Sos świetnie smakuje jako dodatek do mięs lub kaszy, można podać go też z plackami ziemniaczanymi. 

Polecam i życzę smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz