piątek, 14 listopada 2014

Razowe muffinki z jabłkami

Przepis znalazłam TUTAJ i lekko zmodyfikowałam :) Polecam wszystkim słodyczożercom jako zdrowy zamiennik słodkości.


Składniki:
I miska:
» 1 szklanka mąki (pół szklanki zwykłej mąki pszennej + pół szklanki mąki razowej),
» 2/3 szklanki płatków owsianych,
» 1 łyżeczka cynamonu,
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
» 4 łyżki amarantusa ekspandowanego (opcjonalnie),

II miska
»  3 jajka,
» 2 łyżki jogurtu naturalnego,
» 1/3 szklanki cukru (ja użyłam brązowego cukru),
» 1/3 szklanki oleju,

» jedno starte jabłko.


Składniki II miski mieszam w dużej misce blendera za pomocą łopatki do ciasta, następnie dodaję do tego wymieszane wcześniej składniki I miski. Można to zrobić ręcznie. Ciastem napełniam formy do muffinek i wkładam do rozgrzanego do 180 piekarnika na 25-30 minut.

Amarantus - super zboże XXI wieku

4 komentarze:

  1. takie muffiny to ja rozumiem! zdrowe, pyszne, idealne jako drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas świetnie sprawdzają się jako przekąska dla synka na spacerze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś na dzisiaj - dziękuję serdecznie, pozdrawiam i podziwiam, szukałam czegoś takiego na zimniaste, listopadowe dni. Bardzo lubię przepisy, które mi wychodzą;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za dołączenie do akcji. Przepis bardzo ciekawy. Lubię takie zdrowe cudeńka.

    OdpowiedzUsuń