sobota, 29 listopada 2014

Kotlety drobiowe w panierce z amarantusem



Składniki:
» jedna podwójna pierś z kurczaka,
» jedno jajko,
» łyżka mąki pszennej,
» łyżka mąki z amarantusa,
» 2 łyżki sezamu,
» 2 łyżki amarantusa ekspandowanego,
» 2 łyżki płatków owsianych,
» 2 łyżki bułki tartej,
» sól i pieprz.

1. Filety z kurczaka dokładnie myję, następnie kroję wzdłuż. W zależności od wielkości filetu z jednej połówki wychodzą 2 lub 3 kotleciki. Mięso przyprawiam solą i pieprzem.

2. Przygotowuję 3 talerze. W pierwszym mieszam mąkę pszenną i amarantusową, w drugim rozbełtane jajo, a w trzecim mieszam ze sobą sezam, amarantus, płatki owsiane i bułkę tartą. W zależności od wielkości mięsa, można zwiększyć ilość panierki dosypując po kolejnej łyżce każdego ze składników.

3. Mięso obtaczam po kolei najpierw w mieszance mąk, potem w jajku i na końcu we właściwej panierce.

4. Kotleciki smażę na wolnym ogniu z każdej strony, do momentu zarumienienia się panierki.

Polecam, jako zamiennik tradycyjnych kotletów!



Amarantus - super zboże XXI wieku

1 komentarz:

  1. Dziękuję za przyłączenie się do akcji. Bardzo ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń