piątek, 4 kwietnia 2014

Szarlotka





Składniki:
Ciasto:
» 450g mąki pszennej,
» 110g masla,
» 110g smalcu lub margaryny,
» 4 łyżeczki cukru,
» szczypta soli,

Dodatkowo:
» 1 kg jabłek,
» 1 łyżeczka cynamonu,
» 40g cukru.

1. Z podanych składników wyrabiam ciasto, które dzielę na 2 równe części.

2. Obie części ciasta rozwałkowuję i jedną z nich wykładam na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto wykładam na dnie oraz brzegach blaszki, aby móc połączyć ze sobą obie części ciasta.

3. Obrane jabłka kroję w cienkie paseczki (najlepiej jest podzielić je wcześniej na ćwiartki).

4. Do jabłek dodaję 40g cukru i 1 łyżeczkę cynamonu a następnie mieszam.

5. Na wyłożoną pierwszą warstwę ciasta wykładam jabłka. Następnie przykrywam drugą częścią ciasta i łączę ze sobą na obrzeżach dolną oraz górną warstwę ciasta.

6. Szarlotkę wkładam do rozgrzanego do 200° na 45 minut.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Ale zjadłabym taką szarlotkę, narobiłaś mi apetytu.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń