czwartek, 3 kwietnia 2014

Kluseczki z amarantusem



Składniki:
» 2 jajka,
» 4 łyżki mąki pszennej,
» 1 łyżka mąki z amarantusa,
» szczypta soli,
» odrobina wody (w razie potrzeby :)).

Rozbijam jajka za pomocą widelca i dodaję do nich sól oraz mąkę. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji, jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodaję odrobinę wody (1-2 łyżek). Ciasto wlewam łyżką pod koniec gotowania zupy. Kluseczki tworzą się same :)

Polecam każdemu!

2 komentarze:

  1. a czy jest sposób na takowe kluski ale bez jaj? bo moje małe 14 miesięczne glutenu jaj i mleka nie może:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie wiem czym można by tu zastąpić jajka, gdyż to one spajają ciasto :( Będę eksperymentować i jak coś wymyślę, to na pewno pojawi się na blogu :)
      Pozdrawiam

      Usuń