wtorek, 1 kwietnia 2014

Jajka w galarecie



Składniki:
» 5 jajek Farmio ugotowanych na twardo,
» 10 plasterków szynki,
» 1 litr bulionu,
» 5 łyżeczek żelatyny,
» 150g pieczarek,
» pieprz i sól do smaku.

1. Pieczarki kroję bardzo drobno i podsmażam na patelni na niewielkiej ilości oleju.

2. Jajka kroję na pół i wyjmuję z nich żółtka. Pieczarki łączę z pokruszonymi trzema żółtkami i doprawiam solą i pieprzem.

3. Gotowy farsz pieczarkowy wkładam do połówek jajek (w miejsce żółtek) i otulam jajka szynką.

4. Jajka układam w głębokim talerzu. Można dodatkowo udekorować galaretę groszkiem, marchewką, zieloną pietruszką, lub innymi dodatkami.

5. Gotowe jajka zalewam bulionem (najlepiej, żeby był dobrze doprawiony, ja do przygotowania swoich wykorzystałam rosół drobiowy i żelatynę) i odstawiam do lodówki do zastygnięcia.


Ważne jest, aby jajka były dobrej jakości, gdyż są one głównym składnikiem tego dania. Ja do przygotowania swojego dania użyłam jajek Farmio.

Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz