wtorek, 8 kwietnia 2014

Budyniowo - śmietankowy deser z amarantusem



Składniki:
» budyń (ja wybrałam śmietankowy) 1 opakowanie,
» 8 łyżek amarantusa ekspandynowanego,
» śmietanka 30% 200ml,
» 3 łyżki cukru pudru,
» tabliczka czekolady z orzechami.

Z podanych składników robię 4 porcje. 

1. Gotuję budyń (ja wybrałam gotowy z torebki, ale można zrobić samemu). Gorący budyń wlewam do szklaneczek i odstawiam do ostygnięcia.
2. Śmietankę ubijam i dodaję cukier (można dodać mniej lub więcej, ale jak dla mnie 3 łyżki to było idealnie).
3. Na ostudzony budyń, do każdej szklaneczki wsypuję po 2 łyżki amarantusa (chociaż myślę, że spokojnie można dodać po 3 łyżki).
4. Na amarantus wykładam bitą śmietanę.
5. Czekoladę ścieram na tarce i wysypuję na bitą śmietanę.

Deser ciekawie prezentuje się w niskich przezroczystych szklaneczkach a najlepiej smakuje jedzony warstwowo.

Smacznego!

1 komentarz: