niedziela, 9 lutego 2014

Smakowita tarta




Składniki:
Ciasto:
» 170g mąki pszennej,
» około 4 łyżki wody,
» 45g masła,
» 45g smalczyku roślinnego Smakowita pajda z cebulką i jabłkiem,
» szczypta soli.

Farsz:
» 200ml kwaśnej śmietany,
» 2 jajka,
» szczypta soli i pieprzu.

Dodatki (dowolność):
» pieczarki,
» papryka,
» żółty ser (np. gouda).

1. Mąkę, smalczyk i masło zacieram ze sobą, następnie dodaję sól i wodę - wyrabiam ciasto.
2. Rozwałkowane ciasto wykładam na blaszkę do tarty i wstawiam na 15 minut do rozgrzanego do 200°C piekarnika.
3. Śmietankę łączę z jajkami, doprawiam szczyptą soli i pieprzu a następnie krótko miksuję (można ubić widelcem).
4. Na upieczone ciasto wylewam masę jajeczną, dodaję ublubione dodatki i wstawiam do rozgrzanego do 200°C piekarnika na 25 minut.

Ślinka cieknie już na sam zapach :)
Polecam :)



Przepis bierze udział w zabawie “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda
 

4 komentarze: