niedziela, 5 stycznia 2014

Pierogi z serem na słodko



Przepis na przygotowanie ciasta na pierogi znajdziecie TUTAJ.
Przypomnę jednak potrzebne składniki:
» 450g przesianej mąki pszennej,
» około 300ml gorącej wody,
» 50g masła,
» szczypta soli.

Do przygotowania farszu potrzebne będą:
» około 250g białego sera,
» 1 jajko,
» 2 łyżeczki cukru.

1. Ser rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego jajko i cukier - dokładnie wszystko ze sobią mieszamy.
2. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka, w środek których wkładamy odrobinę farszu, następnie lepimy pierogi.
3. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do momentu aż wypłyną.

Ja zajadam te pierogi z odrobiną rozpuszczonego masełka i cukrem :-)
Polecam!



2 komentarze: