czwartek, 16 stycznia 2014

Kopytka z amarantusem




Składniki:
» 270g mąki pszennej,
» 30g mąki z amarantusa,
» 1 kg ugotowanych ziemniaków,
» 1 jajko,
» szczypta soli.

1. Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie i przpuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (lub praskę do ziemniaków, lub dobrze ubić tłuczkiem).

2. Do ostudzonych ziemniaków należy dodać jajko oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszać.

3. Na koniec dodać mąkę i wyrobić ciasto (może być lekko klejące).

4. Ciasto należy podzielić na kilka (około 5) mniejszych części i z każdej z nich obtaczając w mące formować wałek. Wałek należy lekko spłaszczyć, a następnie pociąć go ukośnie na małe kawałki.

5. Kopytka należy wrzucić do gotującej się, osolonej wody i gotować do momentu aż wypłyną na powierznię. Do wody, można dolać małą łyżeczkę oleju - zapobiegnie to sklejaniu się kopytek. W czasie gotowania, dobrze jest zamieszać drewnianą łyżką, aby kopytka nie przykleiły się do dna.

 Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz