piątek, 24 stycznia 2014

Ciasto z kremem mascarpone



Składniki:
Ciasto:
» 300g mąki,
» 200g masła,
» 2 żółtka,
» 1/2 szklanki cukru pudru,
» 2 łyżki kwaśnej śmietany,
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem:
» 500ml śmietanki 30% lub 36%,
» 2 łyżki cukru pudru,
» 250g serka mascarpone (małe opakowanie).

» 1 puszka masy kajmakowej,
» 1 filiżanka ekspresowej herbaty.

1. Z podanych składników zagniatam ciasto, które następnie dzielę na 2 części.

2. Każdą z części rozwałkowuję i wykładam na blaszki wyłożone papierem do pieczenia (dobrze by było, żeby blaszki były tej samej wielkości).

3. Ciasto wstawiam do rozgrzanego do 180° piekarnika na 20 min (dobrze jest zajrzeć wcześniej, każdy piekarnik piecze inaczej :)).

4. Po upieczeniu ciast odstawiam je do ostudzenia.

5. Ostudzone ciasto skrapiam herbatą, żeby nie było zbyt twarde, a następnie jedno smaruję masą kajmakową i przykrywam drugim ciastem. Dobrze jest zostawić ciasto na noc w suchym miejscu, a krem przygotować następnego dnia.

6. Ubijam śmietankę, następnie dodaję cukier i serek mascarpone - cały czas miksując.

7. Masę wykładam na ciasto.

Ciasto można przyozdobić startą czekoladą lub cukierkami do zdobienia ciast.

Polecam i życzę smacznego!


10 komentarzy:

  1. No nic, MUSZE zrobic…;). Juz sobie wkleilam przepis:). Pozdrawiamy Cie cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę o wklejenie banerka, który jest jednocześnie linkiem do akcji :) Kod do pobrania na durszlaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat dziś trafiłam na ten przepis. Zrobię chętnie, ale bardzo proszę napisz jakie blaszki? "jednakowej wielkości", ale jakiej? Słodko pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń