poniedziałek, 7 października 2013

Pierogi ruskie




Przepis na ciasto na pierogi możecie znaleźć tutaj, przypomnę jednak potrzebne składniki:
» 450g przesianej mąki pszennej,
» około 300ml gorącej wody,
» 50g masła,
» szczypta soli.

Do przygotowania farszu na pierogi potrzebne będą:
» ugotowane ziemniaki 250g,
» ser biały półtłusty 250g,
» 1 duża cebula,
» sól i pieprz do smaku.

1. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Cebulkę podsmażam na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż uzyska kolor złocisty, pod koniec smażenia lekko ją solę.
2. Ugotowane ziemniaki bardzo dokładnie ubijam tłuczkiem (można przepuścić przez maszynkę do mięsa) i czekam aż ostygną.
3. Do ostudzonych ziemniaków dodaję biały ser, który wcześniej rozgniatam widelcem oraz podsmażoną cebulkę. Wszystko mieszam ze sobą w dużej misce za pomocą tłuczka do ziemniaków :-)
4. Farsz doprawiam solą i pieprzem cały czas mieszając oraz co jakiś czas sprawdzając smak.
5. Z podanych składników wyrabiam ciasto, które wałkuję na grubość około 2-3 mm. Z ciasta wycinam kółeczka, na które nakładam farsz a następnie formuję pierogi.

Pierogi gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju (żeby się nie sklejały) do momentu, aż zaczną wypływać na powierzchnię.

Życzę smacznego!



4 komentarze:

  1. uwielbiam pierogi - choć z kapustą i grzybami smakują mi bardziej niż ruskie :)
    magicznezyciemarty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kapustą i grzybami też uwielbiam, zwłaszcza w wykonaniu mojej mamy i pewnie niedługo pojawi się na moim blogu również przepis na te pierogi :-)

      Usuń
  2. Z cukrem ich nigdy nie jadłam :) Uwielbiam z cebulką lub kwaśną śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też z cukrem nigdy nie jadłam i chyba nigdy mnie to nie przekona, ale znam osoby, które jedzą pierogi ruskie z cukrem :-)

      Usuń