poniedziałek, 21 października 2013

Kurczak z pieczonymi ziemniaczkami



Składniki:
» filet z kurczaka,
» Winiary pomysł na soczystą pierś z kurczaka z czosnkiem i ziołami,
» ziemniaki,
» Podlaska przyprawa do ziemniaków,
» olej,
» 1 łyżeczka soli.

W skład przyprawy do ziemniaków wchodzą następujące zioła i przyprawy: rozmaryn, koperek, natka pietruszki, melisa, seler, czosnek, cząber, tymianek, rozmaryn oraz mięta. Myślę, że do przygotowania pieczonych ziemniaczków można stworzyć własną kompozycję ulubionych ziół i przypraw. 

Celowo nie podawałam ilości składników, gdyż uważam, że zależą one w dużej mierze od możliwości i apetytów osób dla których gotujemy :-) Ja dla 4 osób przygotowałam obiad z 1 piersi z kurczaka oraz około 1,5 kg ziemniaków. Do tego wykorzystałam 2 papirusy, 1/4 szklanki oleju, 2 łyżki przyprawy do ziemniaków oraz 1 łyżkę soli (do gotowania ziemniaków).

Przygotowując kurczaka nie skorzystałam ze sposobu przygotowania zaproponowanego przez producenta :-)



1. Obrałam ziemniaki, pokroiłam w grube frytki i nastawiłam do gotowania w osolonej wodzie. Od momentu zagotowania wody, gotowałam je przez około 5 minut.

2. Do pokrywy naczynia żaroodpornego położyłam jeden papirus, na którym ułożyłam kawałki mięsa, a następnie przykryłam je drugim papirusem. Mięso wstawiłam do rozgrzanego do 220°C piekarnika na około 25 minut.

3. Przyprawę do ziemniaków wymieszałam z olejem, następnie odcedziłam podgotowane ziemniaczki.

4. Ziemniaczki polałam olejem wymieszanym z przyprawami, wysypałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam również do rozgrzanego do 220°C piekarnika na około 25 minut.

Tym sposobem dosłownie udało mi się upiec dwie pieczenie na jednym ogniu :P
Danie bardzo wszystkim smakowało, nie miałam pomysłu na surówkę do tego obiadku więc poszłam na łatwiznę i podałam gotową, sałatkę z buraczków z zimowych zapasów. Wydawało mi się, że buraczki średnio będą do tego dania pasowały a jednak - wszystko razem było wyśmienite!

Polecam i życzę smacznego!



2 komentarze:

  1. te ziemniaczki taką chrupiącą skórkę widzę mają :) lubię takie :) choć mi nigdy nie wychodzą !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę przyznać, że mnie też pierwszy raz takie wyszły :-) Myślę, że jak się je dobrze wysmaruje olejem, to dzięki temu ta skórka staje się chrupiąca :)

      Usuń