sobota, 5 października 2013

Gulasz po grecku



Składniki:
» 1 kg mięsa wieprzowego od szynki,
» 1 kg pieczarek,
» 4 średnie cebule,
» 1 słoik papryki konserwowej,
» 1 puszka groszku konserwowego,
» 1 słoiczek 200g koncentratu pomidorowego (ja najbardziej lubię firmy Pudliszki),
» 2-3 łyżeczki soli,
» 1 łyżeczka pieprzu,
» 1 łyżeczka vegety,
» pół łyżeczki papryki ostrej,
» pół łyżeczki papryki słodkiej,
» 3-4 ziarna ziela angielskiego,
» 3-4 liście laurowe,
» pół opakowania przyprawy do gulaszu,
» kilka łyżek mąki,
» olej.

1. Mięsko obieram z tłuszczyku i kroję w kostkę.
2. Pokrojone mięso odrobinę solę, oprószam mąką i podsmażam na patelni na niewielkiej ilości oleju.
3. Podsmażone mięsko wrzucam do garnka (największego jaki posiadam - 3 litrowego), zalewam prawie do pełna wodą i gotuję na małym ogniu.
4. Skrojone pieczarki, cebulkę i paprykę konserwową dodaję do gotującego się mięsa, następnie dodaję przyprawy: sól, pieprz, vegetę, paprykę ostrą, paprykę słodką (jak ktoś lubi bardzo pikantne można dodać odrobinę pieprzu chili cayenne), ziele angielskie, liście laurowe oraz przyprawę go gulaszu.
5. Wszystko razem gotuję około godziny, bez przykrywki.
6. Pod koniec dodaję groszek konserwowy oraz przecier pomidorowy i gotuję wszystko jeszcze około 20 minut.

Jeżeli gulasz wydaje się zbyt wodnisty podbijam go dodatkowo mąką.
Gulasz zwykle podaję z pieczywem lub plackami ziemniaczanymi.

Polecam, smacznego!


2 komentarze: