sobota, 21 września 2013

Pierogi z pieczarkami




Przepis na ciasto na pierogi możecie znaleźć tutaj, przypomnę jednak potrzebne składniki:
» 450g przesianej mąki pszennej,
» około 300ml gorącej wody,
» 50g masła,
» szczypta soli.

Do przygotowania farszu na pierogi potrzebne będą:
» 500g pieczarek,
» 2 średnie cebule,
» olej,
» łyżka masła,
» 2 łyżki bułki tartej,
» sól i pieprz.

1. Pieczarki dokładnie myję, kroję i duszę na masełku.
2. Cebulkę obieram, kroję w drobną kostkę i smażę na niewielkiej ilości oleju.
3. Pod koniec smażenia cebulki i duszenia pieczarek doprawiam je solą.
4. Cebulkę, pieczarki i bułkę tartą wrzucam do dużego pojemnika blendera a następnie blenduję (można przepuścić przez maszynkę do mięsa lub bardzo drobno pokroić przed smażeniem/duszeniem - pieczarki można zetrzeć na tarce na grubych oczkach). Wszystko dokładnie ze sobą mieszam i doprawiam solą i pieprzem.
5. Ciasto wałkuję na grubość około 3 mm, wycinam szklanką kółka i do środka wkładam farsz a następnie formuję pierogi.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wyglądają smacznie! Nie jadłam jeszcze z pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam pierwszy raz, ale wyszły całkiem nieźle - polecam :)

      Usuń