poniedziałek, 9 września 2013

Pierogi z mięsem z kurczaka





Przepis na ciasto pierogowe możecie znaleźć TUTAJ.

Przypomnę jednak składniki, jakie będą potrzebne do przygotowania ciasta na pierogi:
» 450g przesianej mąki pszennej,
» około 300ml gorącej wody,
» 50g masła,
» szczypta soli.

Do przygotowania farszu do pierogów wykorzystałam mięso z kurczaka, które ugotowało mi się w rosole. Myślę, że gdybym gotowała mięso specjalnie do farszu na pierogi, dodałabym do gotującego się mięsa następujące składniki:
» marchewki 2 szt,
» korzeń pietruszki 1 szt,
» 2 płaskie łyżeczki soli,
» szczyptę pieprzu,
» 1 płaską łyżeczkę vegety,
» ziele angielskie 3 szt,
» liść laurowy 2 szt.

Do tej porcji ciasta wykorzystałam mięso z kurczaka:
» 1/2 ugotowanej piersi z kurczaka,
» 1 duże udko z kurczaka.

Poza mięskiem do przygotowania farszu potrzebne będą:
» 2 średnie cebule,
» olej do smażenia cebuli,
» pieprz i sól do przyprawienia farszu,
» odrobina bulionu (mięsko z piersi kurczaka jest dosyć suche - można wykorzystać wodę, w której gotowane było mięso).

1. Drobno posiekaną cebulkę podsmażyłam na odrobinie oleju do czasu kiedy nabrała złocistego koloru. Pod koniec smażenia lekko ją posoliłam.
2. Mięso z piersi kurczaka pokroiłam na drobniejsze kawałeczki a mięso z udka obrałam z kości. Następnie całe mięso wrzuciłam do blendera, do dużego pojemnika z nożem (można zmielić w maszynce, ja jednak nie posiadam maszynki, więc radzę sobie z blenderem :-)) i chwilkę mieliłam.
3. Do mięsa dodałam podsmażoną cebulkę i przyprawy, po to by wszystko razem dokładnie zmielić aż będzie miało jednolitą konsystencję. W trakcie mielenia dodałam około 100ml bulionu, gdyż farsz był zbyt suchy.
4. Ciasto rozwałkowałam na grubość około 3 mm a następnie wykroiłam szklanką kółeczka, z których formowałam pierogi wkładając do wnętrza mięsny farsz uformowany na kuleczkę.


Gotowe pierogi zwykle mrożę, gdyż dla mnie i dla mojego męża taka porcja na jeden obiad to zdecydowanie za dużo. Podczas gotowania do osolonej wody wlewam również małą łyżeczkę oleju, sprawia to, że pierogi się nie zlepiają. Moim zdaniem ugotowane pierogi z mięsem najlepiej smakują z podsmażoną cebulką, przyprawione pieprzem i solą.

Smacznego!


2 komentarze: