niedziela, 1 września 2013

Pierogi z borówkami




Składniki:
» 450g przesianej mąki pszennej,
» około 300ml gorącej wody,
» 50g masła,
» szczypta soli,
» ok 300g borówek.


1. Masło rozpuszczam w wodzie, następnie dodaję je do mąki ze szczyptą soli i wyrabiam ciasto (do momentu aż zacznie odstawać od ręki). Ciasto odstawiam na około pół godziny i przykrywam wilgotną ściereczką.


2. Po około 30 minutach ciasto rozwałkowuję na grubość około 3-4mm i wycinam kółka za pomocą szklanki (można również użyć do tego specjalnej foremki do lepienia pierogów).


3. Na środku wyciętego z ciasta kółeczka układam około 3-5 borówek (w zależności od wielkości) i formuję pieroga.


Gotowe pierogi mrożę, albo od razu wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję je do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Do wody, można dodać małą łyżeczkę oleju, dzięki temu pierogi nie będą się zlepiać.

I na koniec najprzyjemniejsza część... Ja najbardziej lubię podane z kwaśną śmietanką i cukrem :-) Smacznego!


4 komentarze:

  1. wyglądają smakowicie:)) też muszę zrobić wkrótce!
    Pozdrawiam i zapraszam! - http://offcarobi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis na ciasto. Wypróbowałam. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo :) Dodaję tylko sprawdzone przeze mnie przepisy ;-)

      Usuń