piątek, 13 września 2013

Knedle ze śliwkami



Składniki:
» 500g ugotowanych ziemniaków,
» 200g mąki pszennej,
» 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
» 1 jajko,
» 1 żółtko,
» sól (1 łyżeczka do ugotowania ziemniaków i szczypta do ciasta),
» cukier,
» 500g śliwek (około 16 sztuk).

1. Śliwki dokładnie myję i pozbywam się z nich pestek.


2. Ugotowane ziemniaki tłukę dokładnie tłuczkiem (można je przepuścić przez maszynkę do mięsa).
3. Do ziemniaków dodaję jajko, żółtko, szczyptę soli, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i z wszystkich składników wyrabiam ciasto.
4. Ciasto roluję w długi wałek i dzielę nożem na duże "kopytka".


5. Porcją ciasta owijam każdą śliwkę, wsypując do jej wnętrza (w miejsce pestki) pół łyżeczki cukru i formuję kuleczki.


Wszystkie przygotowane knedle gotuję (nawet te które mam w zamiar zamrozić). Knedle można podawać z bułką tartą i masełkiem, ja lubię najbardziej z masełkiem i cukrem :-)

Smacznego!

2 komentarze:

  1. ...chodzą za mną... Muszę zrobić w przyszłym tygodniu :). Aż zazdroszczę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za mną też od dawna chodziły :)

      Usuń