sobota, 14 września 2013

Indyk w sosie śmietanowo-marchewkowo-koperkowym



Składniki:
» pierś z indyka 1 kg,
» marchewki 3 szt,
» przyprawa do indyka (ja wykorzystałam z firmy prymat),
» 3 łyżki kwaśnej śmietany,
» 1 łyżeczka suszonego koperku,
» pieprz, sól do smaku,
» szklanka wody.

1. Pierś z indyka dokładnie myję i oczyszczam z żyłek i błon.
2. Do rękawa do pieczenia wkładam mięsko, które wcześniej nacieram przyprawą, dorzucam do tego obrane, pokrojone w grube plastry (około 1 cm) marchewki i wlewam około 1 szklanki wody.
3. Mięsko w rękawie wstawiam do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 40 minut. Gdy rękaw nabierze powietrza, nakłuwam go nożem w dwóch miejscach.
4. Po wyciągnięciu mięska z piekarnika kroje go w grube plastry (około 1,5 - 2 cm), przekładam do garnka lub naczynia żaroodpornego i zostawiam trochę wody (około 1 cm). 
5. Pozostałą wodę wraz z marchewkami wrzucam do małego naczynia blendera, dodaję do tego 3 łyżki śmietany oraz jedną łyżeczkę koperku i blenduję do momentu uzyskania jednolitej, dość gęstej konsystencji. Sos należy skosztować i dodać ewentualnie sól lub pieprz.

Sos ma niesamowity, słodko-kwaśny smak. Polewam nim mięsko oraz ziemniaczki. Polecam!
Smacznego!

1 komentarz: