środa, 4 września 2013

Bułeczki pszenne



Składniki:
» 500g przesianej mąki pszennej,
» 250ml letniej wody,
» 20g świeżych drożdży,
» 2 płaskie łyżeczki soli,
» 1/2 łyżeczki cukru,
» 2 łyżki oleju.

1. Do około 50ml wody dodaję drożdże i cukier, mieszam a następnie odstawiam na około 10 minut.
2. Do przesianej mąki dodaję sól, drożdże, resztę wody oraz olej i wyrabiam ciasto.


3. Ciasto przekładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 2-3 godziny.



4. Wyrośnięte ciasto wyciągam z powrotem na stolnicę i ubijam ręką aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, następnie ponownie wyrabiam.
5. Z wyrobionego ciasta formuję kształt bułeczek różnych wielkości i układam je na blaszce. Uformowane bułeczki przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut.


7. Tuż przed włożeniem ich do piekarnika smaruję je rozbełtanym białkiem.


8. Bułeczki wkładam do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 40 minut.


Życzę wszystkim smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz