wtorek, 17 września 2013

Bułeczki pszenne pełnoziarniste



Składniki:
» 200g mąki przesianej mąki pszennej,
» 250g mąki pszennej pełnoziarnistej,
» 50g płatków 5 zbóż,
» 20g otrębów żytnich,
» 2 łyżki oleju,
» 250ml letniej wody,
» 20g świeżych drożdży,
» 1/2 łyżeczki cukru,
» białko.

1. Drożdże wyrobiłam z odrobiną wody (około 50ml) oraz cukrem i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 10 minut.
2. Mąkę pszenną wymieszałam z mąką pełnoziarnistą, płatkami i otrębami, następnie dodałam sól, drożdże, resztę wody i olej. Ze wszystkich składników wyrobiłam ciasto.


3. Ciasto odstawiłam do wyrośnięcia na około 2 godziny.


4. Wyrośnięte ciasto wyrobiłam ponownie, po czym uformowałam z niego bułeczki, które ułożyłam na blaszce i znów odstawiłam w ciepłe miejsce na około 30 minut.


5. Rozgrzałam piekarnik do 180°C i tuż przed włożeniem bułeczek do piekarnika posmarowałam je rozbełtanym białkiem.


6. Bułeczki piekłam około 40 minut.


Myślę, że ciasto można wykorzystać również do przygotowania bułeczek pizzowych.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz